Co można przyprawiać czosnkiem niedźwiedzim

Od kilku lat sukcesywnie wzrasta zainteresowanie czosnkiem niedźwiedzim. Coraz więcej osób wie o tej cudownej roślinie, która rośnie sobie w polskich lasach i łąkach, a od jakiegoś czasu można ją swobodnie zbierać, oczywiście z miejsc do tego przeznaczonych. Czosnek niedźwiedzi często bowiem występuje w rezerwatach przyrody, wczesną wiosną zachwyca cudownymi białymi kwiatami, które urzekają swoją urodą. To jednak nie kwiaty są głównym bohaterem, a aromatyczna liście, które można stosować jako przyprawę w kuchni.

Czosnek niedźwiedzi czyli aromatyczna przyprawa

Świeże liście czosnku niedźwiedziego najbardziej nadają się do przygotowywania różnego rodzaju farszu. Można nadziewać nimi mięso, na przykład kurczaka czy indyka. Liście czosnku niedźwiedziego mają przyjemny i stosunkowo mało intensywny aromat, a zatem przyprawione nimi potrawy nie są mocno czosnkowe. Świeże liście nadają się również do poszatkowania i doprawiania sosów na bazie majonezu czy śmietany.

Suszone liście czosnku niedźwiedziego

Suszone liście czosnku niedźwiedziego będą idealne do doprawiania zup i sosów, a także jako składnik past kanapkowych, na przykład na bazie twarożku czy jajek. Będą również idealnie nadawały się do przyprawiania wegańskich twarożków, które są przygotowywane na przykład z orzechów nerkowca. Poza tym suszonymi liśćmi czosnku niedźwiedziego można posypywać kanapki, sałatki, zapiekanki a nawet pizzę. Przyprawa jest na tyle łagodna w smaku, że nie zdominuje żadnej potrawy. Swobodnie zatem sypmy czosnek niedźwiedzi do wszystkiego, podkreślając nim walory smakowe potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *