Płatki drożdżowe – zdrowy i smakowity dodatek do potraw

Płatki drożdżowe to produkt spożywczy, który zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników gotowania i dobrego jedzenia. Nic dziwnego – to pyszny dodatek, który potrafi odmienić charakter potrawy, nadać intrygującego aromatu, a ponadto jest bardzo zdrowy i ma doskonały wpływ na organizm człowieka. Czym dokładnie są płatki drożdżowe, jak smakują oraz jakie maj właściwości?

Płatki drożdżowe – co to?

Najprościej mówiąc, płatki drożdżowe to drożdże nieaktywne biologicznie, czyli takie, które nie mogą fermentować, a więc ich spożycie (nawet w dużej ilości) nie powoduje wzdęć czy bóli brzucha. Wyglądem przypominają bułkę tartą, są suche i mają sypką konsystencję. Płatki drożdżowe to cieszący się dużą popularnością dodatek do potraw, szczególnie chętnie stosowany przez wegan i wegetarian, gdyż posiada bogaty smak umami, nadający potrawom charakteru i smakowitego aromatu.

Właściwości zdrowotne płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe (więcej) to bardzo zdrowy produkt, dostarczający całej gamy witamin i wartości mineralnych. Dlatego też warto włączyć go do swojej diety, nawet jeśli nie jesteśmy na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Zawierają pełnowartościowe białko oraz witaminy z gruby B. Dzięki zawartym minerałom i witaminom mają doskonały wpływ na działanie wielu układów, w tym sercowo-naczyniowego, pokarmowego i odpornościowego. Obniżają poziom cholesterolu oraz działają antybakteryjne i przeciwwirusowo. Regularne spożywanie płatków drożdżowych ma również świetny wpływ na wygląd zewnętrzny, gdyż wzmacniają one włosy i paznokcie.

Smak i zastosowanie płatków drożdżowych w kuchni

Płatki drożdżowe mają głęboki serowo-orzechowy posmak, więc idealnie nadają się do doprawienia potraw, w których standardowo użylibyśmy sera. Nazywane są wegańskim parmezanem, gdyż doskonale sprawdzają się w roli posypki do makaronu, czy ryżu. Ponadto z powodzeniem można wykorzystywać je:

  • do zagęszczenia i doprawienia zup,
  • jako składnik kotletów i pasztetów warzywnych,
  • jako składnik past do pieczywa,
  • jako składnik sosów i dipów.