Przyprawy kuchni polskiej

Dania kuchni polskiej nie byłyby w pełni wykończone, gdyby nie aromatyczne przyprawy, które uszlachetniają je i nadają niepowtarzalnego aromatu. Niektóre z nich, na stałe zagościły w polskich domach i ciężko wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez ich dodatku. Dlatego też warto odwiedzić sklep z przyprawami i nabyć nasze polskie, ziołowe perełki.

Przyprawy sklep, co w nim kupić?

Majeranek

To niezwykle aromatyczne zioło sprawdza się idealnie w daniach takich jak wszelkiego rodzaju mięsa, flaki czy też bigos — czyli najbardziej tradycyjne Polskie dania. To zioło wykorzystywane było przez nasze babcie, które na gotowaniu przecież znają się najlepiej.

przyprawy sklep

Pieprz

Pieprz obok soli to podstawowa przyprawa polskiej kuchni. Nadaje się właściwie o wszystkiego: do przyprawiania mięs, ryb, dań na ciepło oraz na zimno. W zależności od charakteru potrawy możemy zdecydować się na ten tradycyjny — czarny, ale można też nieco urozmaicić sobie gotowanie i spróbować pieprzu białego czy też kolorowego.

Czosnek niedźwiedzi

To przyprawa, która obecnie wraca do łask. Przez lata była zapomniana, a to przecież nasza rodzima przyprawa, jakże aromatyczna i zdrowa. Czosnek niedźwiedzi jest mniej ostry niż ten tradycyjny, dlatego też pozwala nadać delikatny, czosnkowy posmak. Osoby, które tradycyjnego czosnku nie lubią, czosnek niedźwiedzi uważają za lepszy i mniej „jadowity”.

Pietruszka

W sztandarowych Polskich ziołach nie może zabraknąć pietruszki. Jak wszystkie pozostałe przyprawy — można dostać ją w sklepie z przyprawami w postaci wysuszonej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *