biala herbata sklep

Rodzaje herbaty: Czarna, Biała, Zielona

Sklepowe półki uginają się pod różnorodnymi rodzajami herbat. Liściaste, granulkowe, w torebkach… Cóż to jednak za nowomody? Inaczej określa się typ kultowego naparu.

CZARNAbiala herbata sklep

Najbardziej popularna w Polsce. W pełni rozwinięte listki rozkłada się w wilgotnych pomieszczeniach, by sfermentowały. Następnie suszone i odpowiednio paczkowane trafiają do naszych salonów. Głęboki smak często tłamsimy cukrem, mlekiem, cytryną, śmietanką. Mimo to możemy liczyć na przyswojenie innych składników odżywczych: pobudzającej teiny, garbników, fluoru, witamin A, B1, B2, C, PP. Działa bakteriobóczo i wspomaga trawienie.

BIAŁA

Charakterystyczną cechą białej herbaty jest jej lekko srebrzysta barwa. Ten typ uzyskuje się z młodych pąków, które – ukryte przed światłem słonecznym – nie mają szansy wykształcić chlorofilu. Następnie poddaje się je suszeniu. W rezultacie zawiera wiele polifenoli, witaminę C oraz ogromne ilości teiny. Dzięki temu biała herbata (zobacz tutaj) umożliwia całkowitą rezygnację z porannej małej czarnej. Jest dość droga, cena waha się od 20 do 100 zł za 100 g.

ZIELONA

Pochodzi z młodych zielonych listków. Pracownicy plantacji zbierają je przed całkowitym rozwinięciem i poddają procesom fermentacji. W ten sposób zielona herbata zachowuje więcej wartości odżywczych niż czarna. Większa ilość teiny, witaminy C oraz polifenoli, klasyfikuje ją o stopień wyżej od czarnej.

Te trzy gatunki łączy przede wszystkim zawartość kofeiny w postaci teiny, poprawa przemiany materii, opóźnia starzenie. Coraz większą wagę przywiązuje się także do rozróżniania poszczególnych gatunków. Nic więc dziwnego, skoro jest to najpopularniejszy napój na świecie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *