Pijąc herbatę bardzo często nie zastanawiamy się nad jej smakiem, czy właściwościami. Przeważnie nie mamy też pojęcia skąd wzięła się herbata czarna, zielona, czy biała. Jakie są między nimi różnicę w sposobie obróbki i jakie cechy charakterystyczne ma każda z herbat?
Biała herbata
Proces obróbki białej herbaty jest ograniczony do minimum. Liście po zebraniu więdną sobie, następnie są suszone i taka herbata jest gotowa do sprzedaży.
Patrząc na susz białej herbaty można dostrzec, że składa się z pączków, a nie z dojrzałych liści – to jest jej znak rozpoznawczy.
Biała herbata nie ma goryczki, za to ma przyjemny kwiatowo–owocowo nuty. Mimo delikatnego smaku biała herbata ma dużo kofeiny.

Zielona herbata
Zielona herbata (www.KrainaHerbaty.pl) powstaje inaczej niż jej poprzedniczka biała herbata. Liście, w pełni rozwinięta, są zbierane i więdną. Następnie zatrzymuje się jej oksydację. Chińczycy prażą liście w wielkich wokach. Japończycy parą wodną. Po fazie więdnięcia liście są suszone, zwijane i gotowe do sprzedaży.
Czarna herbata
O czarnych herbatach mówi się, że są całkowicie utlenione. Tak naprawdę oksydacja jest tu na poziomie 90%. Czarna herbata kryje w sobie ciemne, czekoladowe, miodowe i owocowe nuty.
Napar czarnej herbaty jest ciemny, lekko cierpki.
Herbaty, które tutaj zostały przybliżone to tylko kilka podstawowych, bardzo różniących się od siebie gatunków. Chcąc przyjrzeć się herbatom dokładniej musieli byśmy omówić jeszcze wiele innych rodzajów herbat.