Matcha

Matcha – niezwykła zielona herbata

Zielone herbaty mają duże grono zwolenników – nic dziwnego, bo lista ich zalet nie ma końca. Okazuje się jednak, że pośród tych dobrych jest i najlepsza – matcha dostępna na Kraina Herbaty. Uznawana jest za najzdrowszy gatunek spośród wszystkich japońskich herbat.

Właściwości i parzenie

MatchaTa specyficzna zielona herbata pijana jest na gorąco, za zimno, a nawet dodawana do wypieków. Specyficzna, bo swoim wyglądem nie przypomina suszonych liści… ma postać jaskrawozielonego proszku. Intensywnie zielony kolor to skutek nadprodukcji chlorofilu, która następuje w wyniku osłonięcia herbacianych krzaczków od słońca na dwa tygodnie przed zbiorami. Wtedy też wydziela się aminokwas L-teanina, który odpowiada za słodkawy smak i aromat matchy. Po zerwaniu liście są suszone, a następnie ścierane.
Napar z zielonego proszku jest pełen antyoksydantów, które stanowią najskuteczniejszą broń w walce z chorobami cywilizacyjnymi takimi jak: nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie czy schorzenia serca. Ta zielona herbata przyspiesza metabolizm co ułatwia odchudzanie. Dzięki zawartości mieszanki kofeiny i L-teaniny pobudza, lecz powodując stopniowy wzrost energii i zapobiegając jej gwałtownym spadkom.
Aby prawidłowo zaparzyć tę herbatę należy wsypać płaską łyżeczkę proszku do czarki lub innego naczynia i zalać 150-200 ml wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Następnie miesza się napój za pomocą specjalnej miotełki lub trzepaczki do momentu powstania piany na powierzchni i wypija.

Dodaj komentarz