Herbata jest napojem pospolitym, powszechnie znanym. Głównie jednak pije się herbatę czarną, podczas gdy jest ona raczej uboga w cenne składniki i nienajlepsza dla zdrowia oraz nie smakuje najlepiej, gdy nie wzbogaci się jej szkodliwym cukrem. Warto więc poznać inne herbaty, zwłaszcza czerwoną, która ma doprawdy niezwykłe właściwości.
Napój o nietypowych właściwościach
Czerwoną herbatą pu-erh można delektować się nie gorzej niż zwykłą, a przy tym nie trzeba jej dosładzać (a nawet nie powinno się tego robić). Jej amatorzy cenią jej naturalny smak i zapach, a jeśli ktoś poszukuje czegoś innego, może wybrać aromatyzowany wariant. Czerwona herbata pu-erh (https://www.krainaherbaty.pl/herbata-czerwona) występuje w licznych postaciach, na przykład z dodatkiem cytryny czy grejpfruta. A dlaczego w ogóle warto ją pić? Jest to znakomity środek wspierający odchudzanie, „zabójca tłuszczu”, sposób na poprawę trawienia i pobudzenie ruchów perystaltycznych jelit. Nie oznacza to jednak, że napój ten można polecić tylko osobom pragnącym schudnąć. Na jego piciu zyskać mogą wszyscy. Herbata ta pobudza wydalanie z organizmu toksyn, wspiera pracę wątroby (świetnie leczy kaca) i procesy metabolityczne organizmu. Jej wielką zaletą jest też wydajność, gdyż zwykle można parzyć ją 2-3 razy, a zatem jej zakup jest w ostatecznym rozrachunku bardzo ekonomiczny. Jej atutem jest także duża dostępność. Znaleźć można ją już niemal w każdym markecie, sklepach zielarskich, a nawet drogeriach, a jeśli ktoś chce spróbować „prawdziwej” czerwonej herbaty, może zakupić ją w herbaciarni, na przykład w postaci sprasowanych kostek.