owoce goji

Owoce goji – bogate źródło witamin i minerałów

Owoce goji mają tak wiele dobroczynnych właściwości, że zostały zaliczone do tak zwanego superfoods. W sklepach spotykamy najczęściej suszone jagody goji. Owoc ten pochodzi z Chin i jest tam stosowany od setek lat w celach medycznych.

Owoce goji – bogate źródło witamin i minerałów

owoce gojiJagody goji są bogate w składniki odżywcze, zawierają dużo witamin i minerałów, takich jak witamina C – której zawartość jest 50 razy większa niż w cytrusach, żelazo, wapń, cynk, fosfor, selen, czy german, który z kolei ma udowodnione działanie antyrakowe.

Owoce goji zawierają beta-karoten, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacniający odporność, oraz opóźniający starzenie się skóry.

Oprócz beta-karotenu, jagody goji są doskonałym źródłem zeaksantyny, dzięki czemu bardzo pozytywnie wpływają na wzrok. Ponadto luteina zawarta w jagodach goji, wspomaga działanie przeciwutleniaczy, poprawiając tym samym komfort widzenia, chroniąc przed kataraktą oraz zwyrodnieniami plamki żółtej.

Jak spożywać jagody goji?

W sklepach przede wszystkim można kupić suszone jagody goji, które wizualnie przypominają rodzynki, natomiast w smaku są słodkawe z lekko pikantną nutą. Nie można przesadzać ze spożywaniem tych owoców, natomiast jak najbardziej warto włączyć je do codziennej diety, ze względu na zwartość wielu witamin i minerałów.

Suszone jagody goji mogą być doskonałym dodatkiem do koktajli i smoothie, można je dodawać do owsianki czy kaszy, a także do soków czy kompotów.

Dodaj komentarz