biala herbata sklep

Rodzaje herbaty: Czarna, Biała, Zielona

Sklepowe półki uginają się pod różnorodnymi rodzajami herbat. Liściaste, granulkowe, w torebkach… Cóż to jednak za nowomody? Inaczej określa się typ kultowego naparu.

CZARNAbiala herbata sklep

Najbardziej popularna w Polsce. W pełni rozwinięte listki rozkłada się w wilgotnych pomieszczeniach, by sfermentowały. Następnie suszone i odpowiednio paczkowane trafiają do naszych salonów. Głęboki smak często tłamsimy cukrem, mlekiem, cytryną, śmietanką. Mimo to możemy liczyć na przyswojenie innych składników odżywczych: pobudzającej teiny, garbników, fluoru, witamin A, B1, B2, C, PP. Działa bakteriobóczo i wspomaga trawienie.

BIAŁA

Charakterystyczną cechą białej herbaty jest jej lekko srebrzysta barwa. Ten typ uzyskuje się z młodych pąków, które – ukryte przed światłem słonecznym – nie mają szansy wykształcić chlorofilu. Następnie poddaje się je suszeniu. W rezultacie zawiera wiele polifenoli, witaminę C oraz ogromne ilości teiny. Dzięki temu biała herbata (zobacz tutaj) umożliwia całkowitą rezygnację z porannej małej czarnej. Jest dość droga, cena waha się od 20 do 100 zł za 100 g.

ZIELONA

Pochodzi z młodych zielonych listków. Pracownicy plantacji zbierają je przed całkowitym rozwinięciem i poddają procesom fermentacji. W ten sposób zielona herbata zachowuje więcej wartości odżywczych niż czarna. Większa ilość teiny, witaminy C oraz polifenoli, klasyfikuje ją o stopień wyżej od czarnej.

Te trzy gatunki łączy przede wszystkim zawartość kofeiny w postaci teiny, poprawa przemiany materii, opóźnia starzenie. Coraz większą wagę przywiązuje się także do rozróżniania poszczególnych gatunków. Nic więc dziwnego, skoro jest to najpopularniejszy napój na świecie!

Dodaj komentarz