Zdrowotne właściwości cynamonu cejlońskiego

Cynamon jako przyprawa jest znany w kuchniach azjatyckich już od wieków. Azjaci szczególnie upodobali sobie tę przyprawę, ponieważ zawiera ona wiele dobroczynnych substancji, które korzystnie wpływają na cały organizm. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy cynamon ma takie same właściwości, a na rynku można znaleźć aż dwieście pięćdziesiąt odmian tej przyprawy. Najbardziej skuteczny jest jednak cynamon cejloński, który tradycyjnie rośnie jedynie na terenie Indonezji. Cynamon cejloński uznawany jest za króla wśród cynamonów i wystarczy trochę wprawy, aby już nigdy nie pomylić go z żadnym innym!

Jakie właściwości zdrowotne ma cynamon cejloński?

Cynamon sam w sobie wykorzystywany jest w ludowej medycynie Azji już od dziesiątek wieków. Jednak to, z całą pewnością cynamon cejloński jest tym najlepiej wpływającym na organizm. Między innymi działa on przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Sprawdzi się, jako przyprawa dodawana do gorących napojów dla osób, które męczą się z długotrwałą grypą lub katarem.
Oczywiście na tym nie kończą się cudowne właściwości cynamonu cejlońskiego. Stosowanie tej przyprawy pomaga też zahamować rozwijanie się pleśni oraz drożdżaków, które stanowią obecnie duży problem i atakują ludzi z obniżoną odpornością.
Spożywanie cynamonu w potrawach lub napojach skutecznie wpływa też na układ moczowy, zwłaszcza u osób, które borykają się z chorobami nerek lub pęcherza. Szczypta tej korzennej przyprawy będzie też doskonałym wyborem na problemy z trawieniem.

Dodaj komentarz