Święta, imieniny czy inna impreza z suto zastawionym często kończą się niestrawnością. Jak pozbyć się bólów brzucha, wzdęć, wiatrów i zgagi? Z pomocą przyjdą zioła na trawienie.
Znane i nieznane zioła na dobre trawienie
Do najbardziej znanych preparatów ziołowych wspomagających układ pokarmowy z pewnością należy mięta. Dzięki zawartości mentolu, mającemu właściwości przeciwbólowe i rozkurczowe, napar miętowy pomoże złagodzić skurcze żołądka i jelit, a także zadziała żółciopędnie i wiatropędnie.
Znane ze swoich właściwości są też kminek i koper włoski. Co ciekawe, obu możemy użyć już na etapie gotowania, żeby uczynić dania, do których zostaną dodane, bardziej lekkostrawnymi. Olejek eteryczny zawarty w nasionach kminku pobudzi produkcję soków trawiennych i zadziała rozkurczowo. To jeden z najlepszych sposobów na wzdęcia. W związku z tym, że koper włoski to krewniak kminku, wykazuje on podobne działanie. Żeby przygotować napar z nasion kminku lub kopru wystarczy je rozgnieść, zalać wrzątkiem i zaparzyć.
Do nieco mniej znanych, lecz skutecznych ziół na dobre trawienie zalicza się mniszek lekarski i imbir. Ziele i korzeń mniszka mają działanie żółciopędne i lekko przeczyszczające. Natomiast składniki zawarte w kłączu imbiru wspomagają produkcję soków trawiennych, żółci i śliny, co przyśpiesza trawienie. Pomaga także łagodzić mdłości. Żeby otrzymać napar wystarczy świeży lub sproszkowany imbir zalać wrzątkiem.